Egészséges étrend gyerekeknek

Bizony fontos kérdés a szülők számára is, hogy hogyan vegyék rá a saját gyereküket arra, hogy ne csak az egészségtelen ételeket egyék meg, hanem azt is, ami egészséges, amire szüksége van a szervezetüknek is.
Mielőtt egyáltalán abba belemennénk, hogyan érjük ezt el, nézzük meg, mi az, ami fontos a gyermekek számára, mi nem hiányozhat az étrendjükből és mi az, ami különösképp fontos az ízületek és porcok védelmének érdekében.

Ne halogasd tovább!
Ahogy azt már korábban is mondtam, a gyerekeknél is nagyon fontos, hogy milyen az életvitelük.

A mozgás mellett fontos arra is odafigyelni, hogy mit eszik a gyerek.
Minél korábban elkezded a gyereket az egészséges ételekre is rászoktatni, annál jobban rögzül benne, mi a fontos a számára, és mi az, ami egészségtelen.

Az ízületi gyulladás jelentkezhet azonban olyan gyermekeknél, illetve fiataloknál egyaránt, akik a lustákkal ellentétben, rendszeresen sportolnak, ugyanis a túlzott megerőltetés és a rosszul végzett gyakorlatok is ehhez a betegséghez vezethetnek.

Ezeket is kellene ennie a gyermeknek, hogy ne legyen ízületi gyulladása!

Ha azt akarod, hogy a gyermeked még sokáig fájdalommentes életet élhessen, olyan ételeket kell fogyasztania, ami tele van vassal.

Ahhoz pedig szükséges a C-vitamin is, mert az segít a vas felszívódásában.

Ezt a vitamint és a vasat könnyen össze tudod hozni akár egy reggeliben: készíts neki reggelente egy finom turmixot, amit feldobhatsz egy kis eperrel vagy bébispenóttal.

Ha már itt tartunk, készíthetünk reggelre neki habos, meleg tejet is, amibe keverünk egy kis fahéjat és kurkumát, ugyanis a kurkuma gyulladáscsökkentő hatással bír.

Ha a gyermeked rendszeresen sportol, ez nagyon jót fog tenni neki.
Fontos ebben a témában megemlíteni a csontozatot is, aminek a védelméhez a legjobban a kálcium és a foszfor tud hozzájárulni, viszont ennél a kombónál figyeljünk oda arra, hogy több kálciumot vigyen a gyermek a szervezetébe, mint foszfort.

Hogy miért?
Mert a túl sok foszfor nem tesz jót, ha túl nagy mennyiségben szedjük, kivonhatja a kálciumot a csontokból.

Ezt a legegyszerűbben úgy lehet elérni, ha nem adunk a gyermeknek túl sok vörös húst, szénsavas italt, cukrozott ételeket vagy éppen búza alapúakat.

Érdemes egyébként a fiataloknál megemlíteni, ami amúgy a felnőttekre is egyaránt igaz – tehát erre te is figyelj oda, mint szülő –, hogy a túl sok koffein fogyasztás idő előtt kiüríti a szervezetből az ásványi anyagokat és a vitaminokat.

Most elmondom, mit egyen a gyerek, hogy ne legyen ízületi gyulladása 

Mivel sok kálciumra van szüksége a szervezetének, ezért ajánlott az étrendjébe belevinni a zsírszegény joghurtokat vagy a zöld leveles zöldségeket, esetleg a sajtokat, diót és a mandulát.
Ám de ennek a felszívódásához sok D-vitaminra van szükség, amit jó, ha cinkkel és magnéziummal is társítasz neki, hiszen ezek mind jók a gyulladás ellen.
Sajnos azonban azt hozzá kell tennem, hogy ugyan sokan úgy gondolják, hogy minden zöldség és gyümölcs tele van magnéziummal, azonban ez már nem így van.
Nem azt mondom, hogy egyáltalán nincs, csupán azt, hogy sokkal kevesebb van bennük, mint régebben, ugyanis a talaj már sokkal kevesebb ásványi anyagot tartalmaz, mint korábban, éppen ezért fordulhat elő az is, hogy aki diétázik, és csak ilyesmit eszik, az magnézium hiányban szenved.

Kezdd ezekkel, és akkor már jó úton lesztek!

Ha ezt a néhány vitamint és ásványi anyagot rendszeresen sikerül beiktatni a gyermek étrendjébe, akkor már jó hírem van: a jó úton haladtok.

Sok szülő feladja a harcot, amikor látja, hogy a gyermeke nem akar semmi ilyesmit megenni, de a csoki és a nassolnivaló az megy ezerrel.

Nem szabad feladni, trükközni kell, és meglátod, egy szempillantás alatt egészséges étrendet tudsz varázsolni gyermekednek!

Egészségespont.hu