Szabályok, amiket minden szülőnek be kell tartania, ha a gyermek étkezéséről van szó

Most, hogy már tudod, mik az alapvető vitaminok és ásványi anyagok, amire a gyermek szervezetének szüksége van, hogy elkerülhesse az ízületi gyulladást, beszéljünk arról, hogyan tudod rávenni a gyermeked arra, hogy ezt az étrendet be is tartsa!

Szerencsére sokan vannak abban a helyzetben, amikor nagyobb részben a hűtő mindig tele van és kedvére tud válogatni a család, azonban előnyös-e ez a gyerekek számára és a család számára?

Persze, egyrészről ez jó dolog, hiszen így bármikor bármit lehet főzni, mégis, az árnyoldala azért ott van.

A gyerek válogat, nem eszik meg mindent, mindig csak a nassolnivalót akarja, alig akar enni valamit és még sorolhatnám a problémákat.

A szülő számára pedig már kész kihívás lett, hogy mit főzzön a gyereknek és, hogy egyáltalán hogyan vegye rá a rendes étkezésre.

Szinte már stresszforrássá vált a szülő számára az étkezés a családban, és állandóan ezen agyalnak a szülők, vajon mit kellene főzni a gyereknek.

Mert hát ugyan néhány ételt megeszik a gyerek gond nélkül, de nem egészséges az egyoldalú étrend, szóval muszáj valamit kitalálni, amivel ráadásul még a szükséges tápanyag forrásokat is normál arányban be tudjuk vinni a gyermek étrendjébe.

Ha Te is állandóan a „Mit főzzek?” kérdéssel küzdesz, akkor olvasd el a bejegyzésemet, amiben megosztok veled néhány tippet arról, hogyan tudod rávenni a gyermeket arra, hogy normálisan étkezzen.

Állandóan csak válogatnak

Mivel a hűtő állandóan tele van, és hozzászokták már ahhoz, hogy ha nem esznek meg valamit, mert nem akarják/nem merik megkóstolni/nem is akarják megkóstolni, akkor rögtön kapnak más opciókat, amik azért csak-csak rejtik majd a kedvenceket, így nem is fognak a gyerekek soha hozzászokni ahhoz a gondolathoz, hogy a hamburgeren, pizzán, spagettin kívül létezik más is.

Éppen ezért szűkösségre kell tanítani őket, tehát meg kell nekik tanítani, hogy ha az A-verziót nem hajlandó megenni, akkor csak egy B-verzió van és nincs C vagy D-verzió.

Ráadásul a válogatástól még jobban elmegy a kedvük, ha saját maguknak kell megcsinálniuk, vagy legalább is be kell segíteniük az étel elkészítéséhez.

Nem szabad hamar feladni

A gyerekek nagy része fél új dolgokat kipróbálni, és jobban szeretnek inkább annál maradni, amit már ismernek.

Ez nagyon igaz az ételekre is.

Viszont a szülők ott is hibázhatnak, ha nagyon hamar feladják, és nem is próbálkoznak a gyerekkel megkedveltetni egyes ételeket, mert azt gondolják, ha elsőre vagy másodszorra nem sikerült, akkor sose fog.
És amúgy is fáradt a szülő állandóan, millió dolga van, akkor mindegy, legyen a vacsi ismét pizza és akkor meg van oldva a dolog.

Pedig nem szabad így hozzáállni, mert az egyoldalú és a folyton egészségtelen étkezés betegségeket okozhatnak a gyerekeknél is.
Nem kapja meg a szervezetük a megfelelő tápanyagokat, ezáltal pedig már egyből jönnek is a betegségek.

Azt mondják egyébként, érdemes legalább 8-10-szer megpróbálni ezt a küldetést, és igenis próbálkozni kell megkóstoltatni a gyermekkel az új ízeket is.

A szeretet nem egyenlő a folytonos etetéssel

A szeretet nem egyenlő a folytonos etetéssel
Ez egy nagyon fontos szabály, és ezt egy szülőnek mihamarabb meg is kell tanulnia.

Persze a kettőnek szimbolikusan köze van egymáshoz, hiszen szeretjük a gyerekünket, tehát gondoskodunk róla, azonban nem szabad az étkezéshez érzelmeket társítani.
Vagyis nem szabad összekevernünk a kettőt, vagyis ne adjunk állandóan a gyereknek ételt a kezébe, ne etessük egész álló nap.
Ráadásul ez azért is nagyon fontos, mert a gyerek a kettőt a későbbiekben összetársítja, és majd a suliban is rögtön enni fog egy tábla csokit, mert kapott egy jó jegyet.

Jó, ez kicsit túlzás, de szerintem érhető.

Ez már a babák szoptatásáig nyúl vissza, ahol sok anya már egyből rágörcsöl arra, ha esetleg nincs elegendő teje, vagy a gyerek nem eszik eleget – szerinte.

Pedig ez semmi máshoz nem vezet, csupán szorongást okoz és evési zavarokat.

Jutalom vagy bünti?

Jutalom vagy bünti?
Éppen az előző példát tudnám ismét ide felhozni.

Azért, mert a gyerek nem akar éppen akkor enni, amikor a szülő elé teszi az ebédet, attól még nem kell megbüntetni őt, vagy rászólni.

Majd eszik akkor, amikor éhes lesz, mivel a legmotiválóbb az, amikor az ember éhes, nem igaz?

Hagyni kell, hogy megtanulja, neki mikor van szüksége arra, hogy egyen, és ne a szülő próbálja meg belédiktálni az étkezési szokásait.

Nem kell mindig beleszólni! 

És pont ehhez kapcsolódik ez a pont is.

Sok gyerek azért sem étkezik normálisan, mert a szülők állandóan parancsolgatnak neki és magyaráznak, mit és hogyan csináljon.
Persze az normális, ha szólnak a gyereknek, hogy ne felejtsen el kezet mosni, vagy hogy nem illik csámcsogni, de minden egyes kis dolog miatt nem szabad folyamatosan stressz alá helyezni a gyereket evés közben.

Különben elmegy tőle a kedve, és nem fog leülni és ebédelni vagy vacsorázni.
Tartsd be ezeket a szabályokat!
Ha szülőként ezekre az alap dolgokra odafigyelsz, akkor egy idő után a gyerkőcöd magától fogja majszolgatni játék és tanulás között a gyümölcsöt, vagy éppen ő fogja mondani, mit enne szívesen és aztán az ebédet is mind meg fogja enni.

Ne add fel, próbálkozz sokáig, hiszen ez a kulcs ahhoz, hogy gyermeked megfelelően táplálkozzon!

Egészségespont.hu